Magamról

Saját fotó
Ez a blog nem jött volna létre, ha nincs a könyvmoly párbaj! :)))

2011. február 9., szerda

Miértek és hogyanok 2. avagy "B" menü

A B listám története pedig ez:
1. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje: Margaret Atwoodról sokat hallottam már, többek között Lévai Balázs Bestseller című műsorában. Ő egy kanadai írónő, és amikor kezdte a pályáját, a kanadai irodalom gyakorlatilag még nem létezett. Nem olvastam még semmit az írásaiból, bár már régóta tervezem. A szolgálólány meséje egy antiutópia, egy olyan társadalomban játszódik, ahol rabszolgaként bánnak a nőkkel. Tavaly nyáron vettem leértékelve a könyvet.
A következő három könyvet a múlt héten vadásztam össze a könyvtárban, szóval egyelőre nem sokat tudok róluk, és mindenképpen el fogom olvasni őket mostanában.
2. Elif Safak: Az isztambuli fattyú: egy török írónő könyve, az 1915-ös örmény népirtás következményeiről szól, egy török és egy örmény család szemszögéből. Szívesen olvasok történelmi eseményekről szóló regényeket, érdekesebb is, mint történelemkönyveket biflázni, és arra is fény derül, hogyan élték meg az egyszerű emberek az eseményeket.
3. Kate Long: Rossz anyák kézikönyve: egy Észak-Angliában élő család nőtagjainak három generáción átívelő története. Szerencsére a fülszövegből kiderül, hogy nem gyereknevelő szakkönyv, ennek örültem. Ahogy beleolvastam, nekem úgy tűnt, Roddy Doyle Barrytown-trilógiájához hasonlít a stílusa, aki az elszegényett családok hányattatásairól, a munkanélküliségről, a leányanyaságról, és egyéb társadalmi problémákról rendkívül humorosan tud írni.
4. Berg Judit: Rumini: a gyerekkönyvtárban is tettem egy kört, nem igazán nőtt még be a fejem lágya... Ezt a könyvet egy kedves barátnőm említette, aki a gyerekének szokott felolvasni belőle, és neki magának is nagyon tetszik.
5. Neil Gaiman: Stardust: Neil Gaiman-től az Amerikai isteneket olvastam először, azóta követem a munkásságát. Nagyon kreatív, sokoldalú írónak tartom, mindig van valami érdekes csavar a történeteiben, és eléggé elmosódott a határvonal a valóság és a fantázia világa között. A Stardust már régóta várakozik a polcomon, még a filmet sem láttam, mert először a könyvet szeretném elolvasni.
6. Szilvási Lajos: Lélekharang: Szilvási Lajos könyveit sokan lenézik, ócska szocialista ponyvának tartják. Nekem az életem első komoly, felnőtt könyvei voltak, az indiántörténetek és a Verne-könyvek után. A szomszéd kisváros könyvtárában fellelhető kötetek közül mindet elolvastam. Később is nagy szolgálatot tettek: amikor rengeteget kellett tanulnom, és nem nagyon engedhettem meg magamnak, hogy szépirodalmat olvassak, akkor szereztem egy-egy Szilvási-regényt, amit pár nap alatt kivégeztem, és kicsit könnyebben vágtam neki a sivár tananyagnak újból... Hirtelen felindulásból időnként megveszem egy-egy könyvét, az antikváriumok rogyásig vannak a letűnt korszak kedvelt íróival... Ez a könyv is így került hozzám, és ahogy belepillantottam, úgy tűnt, hogy ezt még nem is olvastam!
7. Aczél Tamás: The Ice Age: egy 1956-ban emigrált író könyve a Rákosi-korszak Magyarországáról. Még csak nem is hallottam róla, és ez kíváncsivá tett. A könyvet egy Angliában élő magyar professzor adományozta könyvtárunknak, így tettem szert rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése